dinsdag 9 september 2014

Parelsch van Kasjoebië: Kartuzy

In het tweede deel van deze serie verplaatsen wij ons naar Kartuzy, de 'tweede' stad van Kasjoebië. Althans, sommigen vinden dat Kartuzy de hoofdstad is, sommigen vinden dat dit Koscierzyna is. Dat vechten ze maar lekker uit, wij zijn hier voor het spoorgebeuren. In dat opzicht moet Kartuzy het toch echt afleggen tegen Koscierzyna, want het verkeer ligt hier nagenoeg stil. Na de sluiting van de lijn Pruszcz Gdanski-Lebork, is het vervoer hier drastisch afgenomen. Op de lijn naar Somonino heeft het personenvervoer nog even doorgesukkeld, om begin 20ste eeuw ook te verdwijnen. Sindsdien maakt hier het (sporadische) goederenvervoer de dienst uit. Sinds enkele jaren wordt deze in de zomermaanden aangevuld met een twee maal daags rijdende stoptrein uit Gdynia Gl. In de toekomst moet het worden aangesloten op de PKM, oftewel het Pomorska Kolej Metropolitalna, die Gdansk, Gdynia en Sopot moet gaan verbinden met de (kleinere) steden in de regio.

Afijn, genoeg gehuil, plaatjestijd:Het stationsgebouw.Een overzicht van het emplacement, kijkend richting Lebork.Hetzelfde, maar dan richting Glincz/Somonino.Ty2-14, of wat er van over is.


Een uitrijdert.Nog een uitrijdert, met rangeersein.Een Schutzsignal, in t Pools ook wel tarcza zaporowa.
De inrijder vanuit SomoninoDe inrijder vanuit Glincz met een voorsein voor de uitrijders richting Lebork.Een stopontspoorblok.Seinhuis Ky.Het huisje voor de overwegwachter......met het bedieningstoestel.Verroest, een trein!Het magazijn.


Ik hoop dat u allen genoten heeft van deze opbeurende platen!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten