dinsdag 2 september 2014

[H0] Russengeneuzel - deel 1

Een jaartje geleden kondigde Piko een Russische rangeerdiesel aan - de ChME3. Die vond ik zo stiekem wel interessant, dus ben ik eens gaan neuzen op het wereld wijde web naar plaatjes (statische en dynamische). Ergens in dat proces ben ik dat Russische spoorgebeuren wel gaan waarderen. Hieruit volgde natuurlijk dat er een baantje met een Russisch/voormalig Sovjet-Unie thema moest komen.

In den beginne stuitte ik op dit en dit filmpje. Het betreft een in onbruik geraakt lijntje in Oekra├»ne, bij de Roemeense grens. In eerste instantie moest dat 'm natuurlijk worden, de omgeving en de rijkdom aan details schreeuwden gewoon om t geheel na te bootsen. Exploitatief gezien is t natuurlijk wat karig. Zelfs met wat bijgefantaseerde zaken (zoals het weer in gebruik nemen van het zijspoor om er eens een goederenwagen te laden/lossen  en het erbij verzinnen van een passagiersdienst)  was het nog niet veel. Wellicht wat voor de toekomst (de omgeving blijft me gewoon trekken), maar nu even niet. Dus zocht ik verder naar iets met meer exploitatiemogelijkheden...

...en die vond ik met dit baanplan: Gebaseerd op dit filmpje, moest het een rangeerterreintje worden in een stedelijke omgeving. Exploitatiemogelijkheden te over, maar nou wrong de schoen aan de andere kant; er was nauwelijks ruimte voor scenery; een sfeertje opbouwen leek me in dit plan een behoorlijke klus.

Dus maar voor de middenweg gekozen:dit plan (120 bij 30 cm groot). Het rode deel is een fabriek (met spooraansluiting). In eerste instantie lijkt het niet veel, maar met het 'buiten de kaart fantaseren' wordt het toch wat; rechts (buiten de kaart) ligt een opstelterrein voor reizigerstreinen en een wagenwerkplaats, links liggen andere opstelterreinen. Zodoende is er altijd wat te beleven; er moeten wagens bij de fabriek worden bezorgd en weer opgehaald, rijtuigen moeten worden uitgehaald, en de overige rangeerterreinen zorgen voor de rest van de actie. Voor scenery is er ook genoeg plek, en qua railmateriaal is t allemaal lekker goeiekoop; twee linkse Piko A wissels, en zet's it. Om het nog wat schraler te maken, wil ik de wissels voorzien van handbediening, lekker robuust en vooral goedkoop. Ja, ditwordtumwel.

Afijn, de bak is inmiddels inmekaar getimmerd (en niet meer uit elkaar gevallen!) en in de verf gezet, dus het Grote Knutselen kan beginnen. De resultaten zal ik spoedig* tonen.

Met immer vriendelijke groet,

Bjorn

*minder dan een jaar, erewoord!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten