donderdag 24 oktober 2013

Parelsch van Kasjoebië: Kościerzyna

Even een hand opsteken als u ooit van Kasjoebië gehoord heeft. Sow, dat zijn er...precies drie. Ik moet even een kleine toelichting geven, denk ik. Kasjoebië is een streek in Noord-Polen, even ruwweg gezegd bij/rond Gdansk. Het is een heuvelrijk gebied, met vele bossen en meren. Al met al geen lelijke regio, om het zo maar even uit te drukken (uiteraard is dit de geheel subjectieve bevinding van uw webmeeschter). In deze regio lopen meerdere spoorlijnen/spoorlijntjes.
Een van de knooppunten van deze lijnen in de regio is Koscierzyna (ongeveer 60 km van Gdansk verwijderd), dat vanuit Gdynia is te bereiken met een stoptrein. Het is een klein stadje, waar het vooral 's zomers leuk is om even rond te banjeren. Voor de spoorfanaten heeft het echter twee belangrijke attracties: een flink emplacement (met klassieke beveiliging) en een spoorwegmuseum.
Kościerzyna vormt, zoals eerder gezegd, een knooppunt, en wel tussen de lijnen Gdynia Port-Nowa Wies Wielka en Koscierzyna-Chojnice.
Het spoorwegmuseum is opgericht rond het voormalige stoomlocdepot, dat tot in 1992 heeft gefunctioneerd. In dit spoorwegmuseum staan enkele interessante locomotieven en treinstellen, waaronder de SP47, de 16-cilinder variant van de SU46, waarvan slechts 2 stuks zijn gebouwd, en de EW90, een voormalig Berlijns S-bahntreinstel.

Even genoeg gebabbeld, tijd voor plaatjes.


In 2006 reden er nog diesellocs met DDR-dubbeldekkers...hier SU45-180....in 2011 waren dit al moderne(re) treinstellen. Links SA138-002, die later als stoptrein naar Gdynia Gl. vertrekt, rechts SA101/121-003 die straks als stoptrein naar Chojnice vertrekt.


In 2006 kwam SM42-742 ook even langs met een goederentreintje.Overpad naar het stationsgebouw en de uitgang.Een gedeelte van het perron dat bar weinig passagiers ziet...We verlaten het passagiersgedeelte even, en lopen verder langs het emplacement. Hier een losweg.
Verderop staan enkele interessante rijtuigen en goederenwagons, waaronder een zogenaamde 'Ryflak'.Aan de andere zijde staan ook enkele interessante objecten die geen plek in het museum hebben gekregen, en die zich helaas vaak in een deplorabele staat bevinden. Ze worden er echter niet minder interessant door.

Waaronder de Ty2-178...En dit mobiele onderstation (?).

De voertuigen die wel in het museum staan, hebben doorgaans een beter bestaan.Daar is de Ty42-126 een voorbeeld van (vergelijk met de eerder genoemde Ty2-178!)De TKp100-04,en deze (voor mij) onbekende TE. Op de achtergrond is de enige bewaard gebleven SP47 te zien.

De SN61-549 (net buiten het museum). Links is overigens de EW90 te zien.Tot slot nog een plaatje van de klassieke beveiliging.

En dat, mijn waarde lezers, is het einde van deze korte (foto)reportage. De volgende 'parel van Kasjoebië' is Kartuzy, waarvan het station toch een wat minder lot heeft getroffen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten