donderdag 22 januari 2015

Berlijnse indrukken

Samen met een reisgenoot toog ik eind december naar Berlijn. Na een niet geheel soepel verlopen rit (winterse perikelen op het Nederlandse traject zorgden ervoor dat we vier uur vertraging hadden) kwamen we aan in ons hotel. De dag daarop werd begonnen met het berijden van lijn S42, een van de twee S-bahn-ringlijnen. Tijdens dit ritje stuitten we op station Neukolln, wat nog voorzien is van klassieke beveiliging. De zaak wordt bediend vanaf seinhuis Nkn, waar -volgens de waarnemingen van uw webmaster- wordt gewerkt met een zgn. stelknoptoestel. Het een en ander moest natuurlijk worden vastgelegd, hetgeen een dag later gebeurde:

Na het berijden van de ring begaven we ons richting het oosten van Berlijn. Hier beginnen namelijk twee vrij unieke tramlijnen, lijn 87 (Woltersdorfer Strassenbahn) en lijn 88 (Schoneicher-Rudersdorfer Strassenbahn). Een lijn 89 is er ook, de Strausberger Eisenbahn. Deze bevindt zich echter wat noordelijker.

Lijn 87 heeft het meest museale karakter. Deze lijn verbindt het S-bahnstation Rahnsdorf met het dorpje Woltersdorf. Het lijntje baant zich eerst een weg door een stuk bos, om vervolgens door het dorp de slingeren. Bij de halte 'Woltersdorf Schleuse' eindigt de lijn. Het materieelbestand bestaat uit allerhande voertuigen. De lijndienst wordt uitgevoerd door Gotha-tweerichtingsmotorwagens; daarnaast zijn er ook oudere voertuigen aanwezig, die enkel als museumtram onderweg zijn. Hieronder Gotha-wagen nr 31 op beginhalte Rahnsdorf, klaar om weer op pad te gaan richting Woltersdorf:Een dagkaart kost 2,60 euro; als men in het bezit is van een (dag)kaart voor tariefzones ABC, hoeft men echter niets extra te betalen; de lijn ligt volledig in zone C.*

Lijn 88 is wat 'normaler' van opzet. Deze lijn verbindt S-bahnstation Friedrichshagen met de dorpen Schoneiche en Rudersdorf. De lijn heeft een spoorbreedte van 1000 mm. De lijn is langer dan lijn 87, en zowel enkel- als ook dubbelspoorfragmenten. Bediend wordt deze lijn door zowel Tatra als Duewag-stellen. Een enkele reis kost 1,90 euro, en ook deze lijn ligt in zone C.

Voorts werden in Rahnsdorf nog enkele platen geschoten, waaronder dit seinhuis, dat enkel de S-bahnlijn bedient, en een uitrijsein van de S-bahn.
De dag werd verder ingevuld met het berijden van het BVG-tramnet; helaas was het al donker, dus hier zijn geen platen van. Ook werd Berlin Hbf bezocht, wat wel platen opleverde:

De dag erop zijn we naar Berlin Lichtenberg gegaan. Dit station ligt in voormalig Oost-Berlijn, en was vroeger belangrijk in het lange-afstandsverkeer; tegenwoordig vertrekken hier voornamelijk regionale treinen, naast enkele CNL's, en soms een omgeleide EC. Desondanks is het toch best een interessant station, vooral omdat er een opstelterrein van DB naast ligt. Dit zorgt voor genoeg rangeerbewegingen. Toen wij er waren, was het echter aardig stil. Toch hebben we wat platen kunnen maken:

Een 628 rangeert langs de VT17.5, die hier al enkele jaren verpoost
Een enkele dubbeldekkerwagen 
Een CNL-stam en een NEB Talent naast seinhuis B6.


Emplacement Lichtenberg, gezien richting S-bahnstation Noldnerplatz.
De rest van de dag werd wederom besteed aan het bekijken van de stad middels het OV-net. Zodoende werd deze plaat uit tram M13 richting Virchow-Klinikum gemaakt:Ook werd dit curieuze seinhuis op de plaat gezet; een combinatie van watertoren en seinhuis?Algemeen gebrabbel over Berlijn

Na een aantal keren Berlijn te hebben bezocht, moet ik zeggen dat ik het een erg fijne stad vind. Het OV-net is zeer fijnmazig;bijna alles is wel te bereiken per S of U-bahn. De rest van de bestemmingen worden ondervangen door het uitgebreide bus- en tramnet. De zaak rijdt vaak; een gemiste trein of tram is dus geen probleem.

Horecagelegenheden zijn er te over, in verschillende soorten, maten en prijsklassen, hoewel ik het gevoel heb dat het algemene prijsniveau toch een stuk lager ligt dan in Nederland. Ook hotels/slaapgelegenheden vind je er in allerlei prijsklassen.

Resumerend: veel te zien (het hier getoonde is slechts een kleine greep), voor niet al te veel geld. Een aanrader!Geen opmerkingen:

Een reactie posten