zondag 15 februari 2015

SM42 et al: manusjes-van-alles

Rondstuiterend op de Poolse spoorwegemplacementen kom je ze vroeg of laat tegen: de SM42 en co. Deze alleskunners vullen ze sinds de tweede helft van de jaren '60 het landschap op het Poolse spoor. Ze waren zowel bedoeld voor het middelzware rangeerwerk, alsmede het trekken van middelzware goederentreinen. Dit kon (en kan nog) gebeuren met een topsnelheid van 90 km/h.  De machines hebben in de loop der jaren verschillende bijnamen ontvangen, zoals 'stonka', oftewel Coloradokever, vanwege de felle kleurstelling die ze af fabriek kregen, en 'wibrator', vanwege het bovengemiddeld trillen van de motor. Van het type zijn zo'n 1800 stuks gebouwd, het merendeel, een slordige 1200 voor de PKP. De rest ging naar de industrie, zoals de zandmijnen. Ook was het type een bescheiden exportsucces; een aantal zijn als DG200 aan de Marokkaanse spoorwegen geleverd.
SM42-567, SM42-925 en nog een onbekende SM42 in het museumdepot van Chabowka.
Overigens zijn dit geen museumstukken; het depot behoort tot PKP Cargo, deze locs zijn hier gewoon gestationeerd.

SM42-742 tijdens het rangeren in Koscierzyna
SM42-2664 van CTL Logistics wacht op Gdansk Gl. op toestemming om richting
Gdansk Poludnie te mogen rijden.
Een SM42 in de huisstijl van  PKP IC trekt een
sleep rijtuigen station Gdynia Gl. binnen.
SM42-114 van Przewozy Regionalne rolt langs de defecte SP32-208 op Gdynia Gl.

Nagebeund fabrieksplaatje van de bovenstaande SM42. Fabrieksnummer 7720,
bouwjaar 1968 (!)
Een SM42 van PKP IC met een sleep rijtuigen op Gdynia Glowna.

SM42-332 met een bovenleidingstrein op station Gdynia Gl.
Let op de tweede wagon; dit is een deel van een ex-Berlijns S-bahnstel.

SM42-736 rolt met een sleep kolenwagens Suwalki binnen.

Een onbekende SM42 geniet van zijn 'pensioen' in Elk.

Een SM42 rangeert met een sleep rijtuigen op het station van Bydgoszcz Gl.

Geen geweldige plaat, maar toch enigszins interessant. Een fabrieksloc van Pesa
zet een sleep vers gereviseerde rijtuigen neer op Bydgoszcz Gl. 
SM42-2553 van Orion Kolej op het station van Puck. Deze loc werd ingezet bij de modernisering van de lijn Reda-Hel.
Van de SM42 bestaan enkele afgeleiden. Allereerst is er de SP42, welke een stoomketel ten behoeve van de stoomverwarming bevat. Deze serie staat inmiddels terzijde er is nauwelijks meer materieel dat stoomverwarming heeft. Deze locs werden 'kociolki', of 'keteltjes' genoemd.
Daarnaast bestaat ook een variant met elektrische verwarming: de SU42.  Deze kent eigenlijk twee versies: de eerste versie, dat verbouwde SM42's betrof, kon voor de verwarming 500V leveren. Deze zijn later weer terugverbouwd naar gewone SM42's. De tweede versie werd verbouwd uit SP42's, en kregen een 3kV-aggregaat. Vanwege de geel-blauwe kleurstelling kregen deze locs de bijnaam 'Polsat', naar de Poolse televisiezender die deels dezelfde kleurencombinatie gebruikte. Deze locs zijn te onderscheiden van de overige SM42's door een uitstulping aan de rechterkant van de korte huif, gezien vanaf het machinistenhuis, alsmede een klein schoorsteentje tussen de cabineramen, op de korte huif. Tegenwoordig bevinden zich alle machines in het bestand van Przewozy Regionalne.

SU42-533 verlaat met een sleep dubbeldekkers Gdansk Wrzeszcz.

SU42-534 met een sleep dubbeldekkers richting Chojnice. Puck.

SU42-525 met een sleep dubbeldekkers richting Chojnice op station Gdansk Gl.
De tijd staat niet stil. De vloot SM42's nadert een redelijke leeftijd; de oudere exemplaren maken rasse schreden (of kilometers) richting de 50 jaar. Toch is terzijdestelling en aanschaf van nieuwe locs niet altijd een mogelijkheid voor de vervoerders. Zodoende krijgen enkele exemplaren een nieuw leven. Hierbij wordt het chassis behouden, maar de opbouw -motor en apparatuur incluis- wordt vervangen door nieuwbouw. De analoge aansturing wordt vervangen door een microprocessorvariant, het zicht uit de cabine wordt verbeterd, en zo zijn er nog een aantal moderniseringen. Of het het uiterlijk van de locs verbetert is maar de vraag; niet voor niets hebben deze gemoderniseerde locs de bijnaam 'Kiosk' gekregen. Plaatjes van deze locs blijft u allen me nog even schuldig, ze wilden nog niet voor de lens verschijnen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten